Gå till innehåll
Du är här:

Vill sluta spela men återfaller

Jag har försökt att sluta spela flera gånger, men lyckas inte. När jag inte spelar mår jag bra, men efter några månader börjar jag tänka på spel och trillar dit igen. Det känns som att jag inte kan sluta spela. – Det här är vanliga frågor till oss på Stödlinjen. Genom att lära sig mer om återfall och hur man kan undvika dem, kan man få viktiga nycklar till att hitta sin väg ur spelandet.

Vid ett återfall eller ett bakslag är det lätt att tappa hoppet och tilltro till sin egen förmåga. Samtidigt är det väldigt vanligt med bakslag när man slutar att spela om pengar. Det finns studier som funnit att bara åtta procent håller sig helt spelfria under det första året. Det kan låta nedslående, samtidigt kan man se återfall som en del av förändringsprocessen. Genom att dra lärdom av det som hänt och se vad man kan göra för att skydda sig i liknande situationer i framtiden kan man bli än starkare i sin spelfrihet.

Det kan också vara bra att skilja på ett återfall, där man är tillbaka i samma spelande som innan man påbörjade förändringsarbetet, och ett bakslag, alltså att man har spelat men lyckats avbryta det. Det är lätt att anklaga sig själv för sina misstag men att avbryta ett bakslag innan det blir ett återfall är ju trots allt något väldigt positivt.

Det viktiga med ett återfall är att se det som en situation att lära sig något av. Vad var det som fick dig att trilla dit? Hur kan du hantera liknande situationer i framtiden? Helt enkelt försöka vara efterklok i förväg.

När man börjar titta närmare på ett återfall eller ett bakslag kan man ofta se att det börjat långt tidigare än man trodde. Det är vanligt att man uppfattar att det skedde plötsligt och utan förvarning. När man börjar titta på det mer noggrant kan man se tidiga varningssignaler och små beslut man tog, som i slutändan ledde till spel.

Genom att fundera igenom situationen, kanske ta hjälp av någon och prata igenom vad som hänt, kan man skapa en överblick och upprätta en handlingsplan för att undvika att samma sak ska hända igen.

Ha gärna en handlingsplan för om du märker att du hamnat i en högrisksituation alternativt har trillat dit. Till exempel att snabbt byta miljö och kontakta en förutbestämd anhörig.

Var snäll mot dig själv. Alla gör vi så gott vi kan, trots de snedsteg vi ibland tar. Genom att hålla fokus på framtiden och vad du kan göra här och nu ökar du dina egna möjligheter att lyckas göra en långsiktig förändring.

Om du vill prata med någon eller kanske ha hjälp att göra en handlingsplan? Varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller chatt.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2023-01-02

Publicerad: 2022-07-08