Gå till innehåll
Du är här:

Speltankar och nya vanor

Att sluta tänka på spel är något som många vi pratar med önskar. För många blir speltankar eller spelsug svagare med tiden. Att arbeta med sina tankar och tankemönster kan hjälpa dig på traven. Om du har svårt att sluta tänka på spel är viktigt att söka hjälp. Vi hjälper dig gärna att hitta stöd eller behandling som passar dig.

Abstinens eller sug efter spel

Spelsug ser väldigt olika ut för olika personer. Det kan ta sig många olika former, exempelvis: kroppsligt (pirr i magen, som en hunger), tankemässigt (påträngande tankar), känslomässigt (en stark längtan).

Hur känns spelsuget för dig? Tänk tillbaka på senaste gången du spelade, hur kändes det då? När spelsuget känns starkt kan det verka som att det enda sättet att bli av med suget är att spela. Men så är det faktiskt inte.

När man är mitt i det så kan det kännas som att suget bara kommer att växa sig starkare, men det finns en gräns för hur länge suget kan utöva sitt tryck. Om man låter spelsuget vara som det är, kommer det efter en stund att börja ge med sig. Och man får nya erfarenheter av att kunna bemästra det. Ju mer man tränar på att stå ut i suget, desto mindre styrka kommer episoder av spelsug att få efter hand.

Hos en del personer kan suget vara starkare och sitta i länge och kan därför vara svårt att vänta ut. Då kan det vara bättre att jobba med aktiv sughantering. Sysselsätt dig med annat när du får spelsug, ta en promenad eller umgås med familj eller vänner. Välj gärna något som är lätt och spontant att utföra och som du uppskattar. Ha gärna flera alternativ ifall ett av dem av någon anledning inte skulle vara möjligt att utföra just då. Många som använder sig av aktiv sughantering märker att suget på sikt minskar. Kontakta oss gärna om du känner att du vill ha hjälp att hitta strategier att hantera sug som passar just dig.

Övning

Skriv ned vilka situationer som skapar spelsug för dig. Skriv därefter ned hur du kan hantera spelsuget när det kommer.

Till exempel: Risksituation: ser spelreklam i tidningen.

Spelfritt alternativ: Gör en lista över anledningarna till att du vill förändra dina spelvanor. Eller om du redan har en sådan lista, titta på den.

Spelfria aktiviteter

Om du spelar mycket har du kanske slutat med aktiviteter du tidigare tyckt om och mått bra av. Det är vanligt att man först vill lösa sitt problem och sedan börja göra sådant man tycker om.

För att öka chansen att lyckas hålla dig spelfri rekommenderar vi att du gör både och. När du slutar spela blir det tid över. Fyll den tiden med meningsfulla aktiviteter, till exempel träna, umgås med familjen, börja med en hobby eller träffa kompisar.

När man planerar in aktiviteter är det bra att dela upp stora mål i mindre aktiviteter. Det är också bra att planera in aktiviteterna snart.

Till exempel: jag ska göra en aktivitet som tar mig mot att lägga mer tid på familjen.

Då kan jag dela upp det i mindre aktiviteter, till exempel:

Aktivitet: laga middag till familjen

När: ikväll

Självhjälpshäfte för att sluta spela

Om du vill läsa mer om spelproblem och vad du kan göra för att förändra din situation kan du också läsa Första hjälpen vid spelproblem (pdf, 695,79kB). Det är ett häfte som ger dig kunskap och övningar som kan vara till hjälp för dig som vill förändra dina spelvanor.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-06-22

Publicerad: 2022-05-16