Gå till innehåll
Du är här:

Hjälp dig själv att sluta spela

Att sluta spela helt på egen hand kan vara svårt men det finns flera olika hjälpmedel. Det kan till exempel handla om att stänga av sig från spel, att installera program som blockerar spelsidor eller att begränsa tillgången på pengar.

Stäng av dig från spel

Att helt stänga av sig från spel om pengar kan vara svårt. Ibland kan det vara hjälpsamt att istället prata om olika verktyg som begränsar tillgången till spel. Vilket eller vilka av verktygen som passar beror på hur dina spelvanor ser ut. För en del räcker det att stänga av sig på en eller ett par sidor, andra använder flera strategier för att sluta spela. Kontakta oss gärna för att prata igenom vilka verktyg som kan passa för just dig!

Du som spelar på internet vet kanske att du kan stänga av dig från de flesta spelsidor. Flera spelbolag erbjuder även timerfunktion och beloppsgränser för insatser.

Via Spelinspektionens nationella avstängningssystem spelpaus.se är det möjligt att stänga av sig från allt svensklicensierat spel som kräver registrering.

Det finns även program som blockerar spelsidor. Det finns flera olika program som fungerar på olika sätt och på olika enheter. Ett exempel är Betblocker som blockerar spel på din dator, mobil eller surfplatta. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp att hitta ett blockeringsprogram som passar dig.

Inga pengar, inget spel – begränsa tillgången till pengar

Många som vill begränsa sitt spelande tycker att det är hjälpsamt att under en tid begränsa tillgången till pengar. Det kan tillexempel handla om att begränsa möjligheten att göra internetköp, att föra över en del av lönen till ett konto som är svårare att komma åt eller att börja med fickpengar. Vilka metoder som passar bäst varierar från person till person. En del banker erbjuder också tjänster som hjälper dig att begränsa tillgången till pengar.

Att ta hjälp av en anhörig för att begränsa tillgången till pengar är något som många tycker är hjälpsamt. Det kan till exempel handla om att lämna över sin ekonomi till en anhörig och att själv endast ha kontanter. Andra tycker att det hjälper att låta en anhörig regelbundet få titta på ens bankkonton.

Att våga berätta om spelproblemen

Vägen mot förändrade spelvanor är sällan enkel. Det kan vara bra att få hjälp och stöd från omgivningen. Anhörigas stöd blir för många en viktig faktor. Att ha någon som lyssnar, stöttar eller hejar på kan vara ovärderligt. Men även, som vi redan varit inne på, någon som kan hjälpa till praktiskt under en begränsad period för att till exempel minska tillgången till pengar och spel.

Steget att våga berätta om sina spelproblem för familj och vänner kan kännas svårt. Hur är det för dig? Har du vågat berätta, eller finns det någon i din närhet som du skulle vilja anförtro dig åt?


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2023-05-31

Publicerad: 2022-05-16