Gå till innehåll
Du är här:

Tänker konstant på spel

Hej Stödlinjen. Jag har slutat spela men tänker konstant på spel. Hur får jag bort tankarna på spel?

Hej, tack för din fråga!

Att ha speltankar eller känna ett sug efter att spela är inte ovanligt när man väl slutat. För det flesta blir det enklare med tiden. Tankarna kanske fortsätter att dyka upp ett tag, men hjärnan lär sig att man inte behöver agera på dem, de går över ändå.

Ibland är speltankarna väldigt starka och ihållande. Då är det viktigt att söka hjälp. Vi på Stödlinjen hjälper dig gärna att hitta rätt.

För att hjälpa sig själv att hantera speltankar kan man använda lite olika strategier beroende på situation och hur starkt suget är:

  • Man kan testa att förebygga speltankar genom att till exempel ta hand om sig själv, ägna sig åt spelfria aktiviteter som man tycker om och mår bra av eller att undvika situationer och platser som påminner en om spel.

  • Vid pågående speltankar eller spelsug kan man försöka distrahera tankarna genom att ägna sig åt något annat, ringa och prata med en vän eller oss på Stödlinjen.

  • Det finns också övningar som kan hjälpa. Ett exempel är Stoppkortet.

Stoppkortet

Identifiera dina speltankar och försök att utmana dem. Skriv ned tankarna och argument mot dem. Till exempel;

Speltanke: Om jag spelar nu kanske jag vinner och kan betala tillbaka mina skulder.

Motargument: Sannolikheten att vinna är minimal. Även om jag skulle vinna skulle jag bara spela bort vinsten på en gång. Jag har provat den här strategin många gånger tidigare och den har inte fungerat.

Du kan skriva ned flera speltankar och motargument och fylla på efterhand. Ha stopp-kortet nära till hands, exempelvis i telefonen så kan du plocka fram det och titta på det när speltankarna dyker upp igen.

Det finns flera olika övningar att testa mot speltankar. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-08-29

Publicerad: 2022-08-29