Gå till innehåll
Du är här:

Tips på spelfria aktiviteter

Att ägna sig åt spelfria aktiviteter är ett vanligt råd när man bestämt sig för att sluta spela. Men ibland kan det svårt att komma på vad man ska göra i stället. Om det är så för dig, kan det här inlägget vara till hjälp.

Spelfria aktiviteter kan fungera som distraktion för att avleda tankar på spel. Aktiviteterna kan även ge positiv energi och glädje som gör vägen mot spelfrihet enklare. De kan också fylla ut tid som tidigare lagts på spelande. Många aktiviteter har förstås även andra positiva effekter. Det är helt enkelt inte så konstigt att spelfria aktiviteter kan vara till stor hjälp när man slutar spela.

Föreläsaren Cam Adair använder sina erfarenheter av överdrivet datorspelande för att stötta andra som vill sluta spela datorspel genom hemsidan Game Quitters. Han föreslår att man ska välja spelfria aktiviteter utifrån på vilka funktioner spelandet har haft. Om man till exempel tenderar att spela när man är trött, kanske man ska komma på några vilsamma aktiviteter att ägna sig åt. Har spelandet fyllt en social funktion, kan alternativa aktiviteter som innebär kontakt med andra vara viktiga.

Det kan även vara till hjälp att hitta flera olika aktiviteter. Till exempel kan träning i olika former vara både energigivande, engagerande och socialt, men det kan också finnas situationer då man inte orkar träna. Då kan det vara bra att ha lite andra alternativ att ägna sig åt.

Innan det spelfria livet blivit en vana, kan det vara till hjälp att ha en lista som påminner om vilka alternativa aktiviteter som man vill ägna sig åt. Det kan vara bra att både ha aktiviteter som tar lite tid, och aktiviteter som är snabbare och som inte kräver några förberedelser. På Game Quitters hemsida finns ett verktyg för att hitta alternativa aktiviteter utifrån vilka egenskaper aktiviteten ska ha. Det kostar ingenting att använda.

Vill du ha personligt stöd är du varmt välkommen att kontakta oss via chatt eller telefon.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2023-08-28

Publicerad: 2023-08-28