Gå till innehåll
Du är här:

Behandlingshem för spelberoende

Hej Stödlinjen. Finns det några bra behandlingshem för spelberoende? Jag har hittat ett som verkar bra, men det kostar pengar och jag har inte råd med det. Kan man få hjälp att betala det?

Hej och tack för din fråga!

Det finns behandlingshem som erbjuder behandling för personer med spelberoende i privat regi. Det finns flera alternativ och de jobbar med olika metoder. Vi på Stödlinjen kan inte rekommendera ett enskilt privat behandlingsalternativ. Däremot kan vi tipsa om vad vi rekommenderar om du söker vård från en privat aktör. Du kan läsa våra rekommendationer längst ned i detta svar.

Ibland kan kommunen hjälpa till med kostnaden för behandlingshem. Det ser olika ut i olika kommuner, men det är vanligt att kommunen i första hand beviljar behandling via öppenvård. Det innebär att du jobbar med behandlingen på hemmaplan och har regelbunden kontakt med en behandlare. Du har alltid rätt att söka om att få behandling på behandlingshem men det är socialtjänsten som beslutar om kommunen ska bekosta den. Du har alltid rätt att överklaga socialtjänstens beslut om du inte håller med om det.

Stödlinjens rekommendationer om du söker privat vård:

• Stödlinjen rekommenderar att man väljer behandling som utförs av någon med legitimation eftersom det innebär att de arbetar under översyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), precis som offentlig vård. Det ger den hjälpsökande större möjlighet att överklaga vid eventuellt missnöje.

• Stödlinjen rekommenderar generellt KBT eller KBT+MI då dessa metoder i dagsläget har bäst forskningsstöd och är de som rekommenderas i Socialstyrelsens riktlinjer.

• Stödlinjen rekommenderar att man i första hand väljer behandlare som har erfarenhet av/utbildning i spelbehandling då spelbeteendet skiljer sig på vissa sätt från andra beroenden.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-09-12

Publicerad: 2022-09-12