Gå till innehåll
Du är här:

Bakslag och återfall

Att man spelat fastän man har bestämt sig för att sluta kan vara nedslående. Man kan känna sig värdelös, eller som att det är omöjligt att sluta spela. Det är lätt hänt att man glömmer bort de förändringar som faktiskt skett. Genom att dra lärdom av det som skett, finns dessutom ett gyllene tillfälle att stärka sin spelfrihet.

Det är inte ovanligt att vi på Stödlinjen pratar med personer som har slutat spela om pengar men som spelat igen. Här kan det vara bra att skilja på ett återfall, där man är tillbaka i samma spelande som innan man påbörjade förändringsarbetet, och ett bakslag, alltså att man har spelat men lyckats avbryta det. Om du lyckats bryta ett återfall tidigare än vad du gjort förut, då har det ju skett en positiv förändring. Det är aldrig för sent att fortsätta med ditt förändringsarbete. Nästan ingen har en spikrak väg mot spelfrihet.

Det viktiga med ett återfall eller ett bakslag är att se det som en situation att lära sig något av. Det tar inte bort det obehaget eller sorgen över återfallet, men det är en viktig pusselbit som kan hjälpa dig att komma framåt och inte hamna där igen. Helt enkelt försöka vara efterklok i förväg.

Nästa vecka kommer vi att titta närmre på hur man kan göra när man analyserar ett bakslag eller återfall. Så länge kommer en liten lista med praktiska råd på vägen:

• Ha en handlingsplan för om du märker att du hamnat i en högrisksituation alternativt har trillat dit, till exempel snabbt byta miljö och kontakta en förutbestämd anhörig.

• Var snäll mot dig själv. Alla gör vi så gott vi kan, trots de snedsteg vi ibland tar. Genom att hålla fokus på framtiden och vad du kan göra här och nu ökar du dina egna möjligheter att lyckas göra en långsiktig förändring.

• Ägna dig åt aktiviteter som känns meningsfulla för dig. Det är både ett sätt att sysselsätta sig med annat än spel och en källa till energi och kraft.

• Belöna dig själv för de steg du redan tagit och det du gör varje dag för att fortsätta steg i riktning mot det som är viktigt för dig.

• Kontakta gärna oss på Stödlinjen om du vill prata eller chatta om din situation!


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-10-05

Publicerad: 2022-10-05