Gå till innehåll
Du är här:

Är hon spelberoende?

Det är vanligt att oroliga anhöriga kontaktar oss för att de är oroliga för att en närstående spelar för mycket. Det kan tillexempel låta så här: Min dotter har aldrig pengar och ringer och ber om hjälp för att kunna betala hyran varje månad. När vi umgås sitter hon ofta och tittar i sin telefon. Jag misstänker att hon är spelberoende.

Att oroa sig för en närstående är tungt. Man kanske märker att något inte står rätt till, trots att personen säger att det inte finns några problem.

Att ha brist på pengar och att vara väldigt upptagen av spel kan vara tecken på spelproblem eller spelberoende. Men det kan också finnas andra orsaker.

Oavsett orsak, kan ett första steg vara att fråga. Många som har problem med spel om pengar lider av mycket skuld och skam kring sitt beteende. Därför kan det vara bra att gå försiktigt fram i sitt frågande. Ett knep kan vara att använda sig av så kallade jag-budskap. Det innebär att man istället för att fokusera på den andres beteende fokuserar på sig själv och sina egna tankar, känslor och behov. Välj gärna ett tillfälle att fråga då ni är ensamma och då det finns tid att prata en stund. Du kan också fråga din närstående om det passar att prata en liten stund, och be hen att komma med förslag på en annan tid om det inte passar just då.

Det skulle till exempel kunna låta så här: Jag blir orolig för dig eftersom det verkar som att pengarna inte räcker till. Det måste vara jobbigt att ha det så och jag bryr mig om att du ska ha det bra. Jag oroar mig för att det finns andra problem som gör att pengarna tar slut. Ibland undrar jag om du spelar. Jag finns här för dig och vill gärna hjälpa dig om det är något som är svårt.

Använd gärna dina egna ord och tankar och försök att formulera en fras som du tror att din närstående kan ta till sig. När vi känner oss påhoppade eller anklagade, finns det en risk att vi sluter oss och då kan det vara svårt att höra vad den andre personen säger. Det är liknande om vi känner att någon tjatar på oss.

Om din närstående vill berätta, låt hen göra det i sin takt. Ställ gärna frågor, men bekräfta också, att det är bra att hen berättar, att det måste vara jobbigt att inte ha haft någon att prata med om det här, eller något annat som passar i situationen.

Om din närstående inte verkar vilja prata om sin situation, kan det vara bra att försöka fråga vid ett annat tillfälle och eller kanske prova en annan strategi. Till exempel så kan frågan om spel vara känslig, och då kan det vara klokt att fokusera på något annat. Genom att finnas där och visa att du bryr dig kan du vara till stor hjälp för din närstående. Ring oss gärna om du vill ha någon att bolla idéer med.

Att oroa sig för någon som man bryr sig om kan vara tufft. Särskilt om man känner att den man oroar sig för döljer något för en. Många anhöriga söker stöd för att orka med situationen. Om det är så för dig får du gärna kontakta oss så hjälper vi dig vidare!


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2023-01-19

Publicerad: 2022-07-25