Gå till innehåll
Du är här:

Stöd till anhöriga

Det är vanligt att anhöriga till personer med spelproblem själva påverkas negativt på olika sätt. Man kan känna sig frustrerad, orolig, ledsen, sviken, förtvivlad eller förbannad. Man kan ha skuldkänslor eller känna att man har fått nog. Man kan också drabbas rent praktiskt, till exempel ekonomiskt. Det är lätt hänt att man som anhörig glömmer bort sig själv och sina egna behov och det kan vara utmanande att våga prioritera sig själv.

Ta hand om dig själv

Som anhörig till en person med spelproblem är det vanligt att väldigt mycket av ens eget liv börjar handla om den som spelar och konsekvenserna av spelandet. Du kanske funderar över om du kan lita på att personen som spelar talar sanning. Eller så försöker du på olika sätt få personen att sluta spela. Kanske är du mest upptagen av oro över framtiden.

Det är vanligt att man i sin omsorg om den andra glömmer bort sig själv. Vad behöver jag för att må bra? Vad är viktigt i mitt liv? Vad är jag beredd att göra för att relationen till den som spelar ska fungera? Är det här en relation som jag vill ha kvar i mitt liv så som förutsättningarna ser ut just nu? Vad skulle behöva förändras och tror jag att det kommer ske?

Dessa frågor kan man glömma att ställa sig själv då all energi går åt att försöka hjälpa den som spelar. Hur ser din situation ut, och hur vill du ha det framöver? Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Stödlinjen. Vi kan vara ett stöd för dig i arbetet med att komma underfund med hur du vill leva och vad du behöver.

Professionellt stöd till anhöriga

Att prata med någon som har utbildning och erfarenhet av att stötta anhöriga upplever många som hjälpsamt. Samtalen kan till exempel handla om vad du som anhörig kan göra för att öka chansen att den som spelar ska ta emot hjälp till förändring. De kan också handla om ditt mående och hur du på bästa sätt kan ta hand om dig själv, i den situation du befinner dig i.

Vi på Stödlinjen är vana att prata med anhöriga och erbjuder upp till tre samtal där dina behov och önskemål står i centrum. Vill du hellre träffa någon att samtala med erbjuder många kommuner och regioner professionellt stöd för anhöriga. Tillgången och hur stödet ser ut kan variera beroende på var du bor. Vi berättar gärna om vilket stöd som finns där du bor.

Prata med andra anhöriga

I en stödgrupp träffas personer med egen erfarenhet av spelproblem för att stötta och hjälpa varandra. Flera stödgrupper har även särskilda möten för anhöriga. Vanligtvis träffas deltagarna i grupp men många stödgrupper erbjuder även ett eller flera individuella samtal.

Det finns två större organisationer som erbjuder stöd till anhöriga i grupp på flera orter:

Det finns även ett flertal fristående grupper. Kontakta oss på Stödlinjen så berättar vi var din närmaste stödgrupp finns.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2024-01-11

Publicerad: 2022-05-16