Gå till innehåll
Du är här:

Ekonomi och juridik

Ska jag låna ut pengar till någon som spelar? Kan jag bli betalningsskyldig för någon annans skulder? Det är inte ovanligt att vi på Stödlinjen får frågor från anhöriga kring ekonomi och Juridik.

Ska jag hjälpa den som har spelproblem ekonomiskt?

Spelproblem leder ofta till ekonomiska svårigheter. Den som spelar kanske har spelat upp pengar som skulle ha behövts till andra saker. Eller tagit dyra lån. Det är inte ovanligt att den som spelar vänder sig till sina närstående för att få hjälp.

När någon som man bryr sig om ber om hjälp med pengar, kan det kännas svårt. Å ena sidan önskar du kanske att din närstående ska ha en fungerande ekonomi. Å andra sidan kan det kännas fel att man själv ska betala för att någon annan har valt att spela.

Det finns risker med att låna ut pengar, särskilt till en person med spelproblem. Därför brukar vi på Stödlinjen inte rekommendera att låna ut pengar.

Du vet vad som är bäst i din situation men det finns några saker som kan vara till hjälp att fundera över:

  • Då man lånar ut eller ger pengar för att lösa den ekonomiska situationen för den som spelat, riskerar man att möjliggöra fortsatt spelande.
  • För en del som slutat spela kan tillgång till pengar öka risken för att återfalla.
  • De ekonomiska konsekvenserna av spelandet kan motivera en person att sluta spela. Om någon annan betalar skulderna, finns en risk att personen undermedvetet lär sig att spelandet “inte var så farligt”. Det löste ju sig ändå med skulderna.
  • Att som anhörig välja att inte ge pengar till någon som har spelat, kan öka förutsättningarna för att personen ska klara av att sluta spela.
  • Att låna ut pengar kan innebära en risk. Även om personen slutat spela så är det vanligt med återfall. Särskilt under det första året. Även vid kortare perioder av återfall kan det gå fort att bygga upp nya skulder. Har du råd att förlora pengarna? Vad händer om den som lånat skulle få ett återfall och få svårt att betala tillbaka?

Det kan vara svårt att säga nej. Ibland kan det vara hjälpsamt att fundera på om man kan hjälpa personen på något annat sätt än att de den pengar. Här är några exempel:

  • Stötta personen att gå igenom räkningarna och prioritera vilka som är viktigast att betala. På konsumentverkets hemsida finns hjälpmedel, bland annat foldern ”Hur mår din ekonomi?”.
  • Se över möjligheter till en mer hållbar avbetalningstakt på eventuella skulder.
  • I mer akuta situationer finns det kanske möjligheter att hjälpa till genom att bjuda på middag eller köpa mat.
  • Kontakta kommunen för att höra om det finns hjälp att få om man inte har råd att köpa mat eller betala hyran.

Om du ändå väljer att ge ett lån eller en gåva, finns vissa saker som kan vara bra att tänka på. En av dem är att upprätta ett formellt kontrakt. I kontraktet beskriver du lånet och villkoren för det.

Något annat som kan hjälpa är att kontraktet innehåller krav på saker som den som spelar behöver göra för att förändra sitt spelande. Några exempel: söka professionell behandling, uppsöka en stödgrupp eller ge dig insyn på bankkontot. Det är viktigt att du och den som spelar kommer överens om krav som passar er båda.

När ekonomin påverkas av att någon annan spelar

Många anhöriga funderar över vilka ekonomiska konsekvenser spelandet leder till för dem. Om du till exempel är gift med någon som tar lån, vilken risk finns det att du måste betala? Vad kan du göra för att skydda din ekonomi? Om ni äger något gemensamt, finns det en risk att du förlorar det?

Vi får ofta den här typen av frågor och ibland finns det inte några enkla svar. Ofta kan vi vara ett samtalsstöd i frågor om ekonomi och juridik men ibland hänvisar vi till experter.

Juridisk rådgivning

Advokatjouren erbjuder en 15 minuters kostnadsfri konsultation med advokat. En del advokatbyråer erbjuder även enklare telefonrådgivning kostnadsfritt. Det finns dessutom ett antal telefonlinjer och e-frågelådor som bemannas av juridikstuderande och som erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning. Flera sådana går att hitta på internet. Varmt välkommen att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta kontaktuppgifter.

Ekonomisk rådgivning

Alla kommuner erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning till sina invånare. Du kommer i kontakt med en budget- och skuldrådgivare genom att kontakta din hemkommun eller på Konsumentverkets sida “Hallå Konsument”.

Har du drabbats ekonomiskt av din anhöriges spelande? Har du svårt att få pengarna att räcka till? Om du vill ha hjälp att reda ut en trasslig ekonomisk situation och göra en hållbar planering för framtiden, kontakta en budget- och skuldrådgivare.

Våld och andra brott

Ibland har vi på Stödlinjen kontakt med personer som blir utsatta för olika brott av den som spelar. Det kan handla om att personen skadar sina anhöriga fysiskt eller psykiskt, stjäl pengar eller tar lån i någon annans namn. Har du blivit utsatt för ett brott och vill polisanmäla? Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Vid akuta ärenden eller pågående brott, ring 112.

Om du blir utsatt för våld, är det allra viktigast att i första hand garantera din säkerhet. Våra vanliga råd är inte hjälpsamma då det förekommer fysiskt eller psykiskt våld, eller hot om våld. Du varmt välkommen att kontakta oss på Stödlinjen om du vill prata om din situation. Vi lyssnar och hjälper dig att hitta mer stöd om du behöver och vill. Du kan också kontakta socialtjänsten i din kommun eller Kvinnofridslinjen som är en nationell hjälplinje för dig som utsatts för våld eller hot om våld..


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2024-12-13

Publicerad: 2022-05-12