Gå till innehåll
Du är här:

Datorspel och skärmhälsa

Att hålla sig uppdaterad kring skärmhälsa och datorspelsproblem är viktigt för oss som jobbar med spelproblem om pengar eftersom problemen på olika sätt kan hänga ihop och överlappa varandra. För ett tag sedan var några Stödlinjen-kollegor på konferensen "Gaming, skärmvanor och psykisk (o)hälsa – vad säger forskningen?".

En av föreläsarna under dagarna var Annika Hofstedt från Mottagningen för spelberoende och skärmhälsa på Sahlgrenska i Göteborg som erbjuder behandling för såväl datorspelsproblem som problem med spel om pengar. Hon berättade om hur de arbetar för att hjälpa personer som har problem med datorspel.

I arbetet utgår behandlarna från metoden The Gothenburg Treatment of Gaming Disorder (GOT-TO-GO), en behandlingsmanual som är utvecklad på mottagningen. GOT-TO-GO är baserad på kognitiv beteendeterapi och har inslag av motiverande samtal. I behandlingen arbetar man bland annat med att formulera ett mål, föra speldagbok, försvåra tillgången till spel och att föra in fysisk aktivitet.

Om man vill ha hjälp från Mottagningen för spelberoende och skärmhälsa kan man söka dit via remiss, även egenremiss via 1177. De erbjuder även öppet hus om man vill veta mer om deras arbetssätt, nästa tillfälle 31/5-2023, anmälan via nätet.

För dig som inte bor i Göteborg kan det finnas hjälp på annat håll. Du kan till exempel kontakta din vårdcentral som kan hjälpa dig vidare.

Vi på Stödlinjen har begränsad kunskap kring datorspelsproblem. Det finns en hel del skillnader mellan spel om pengar och datorspel, och problemspelande bedöms på olika sätt beroende på spelform. Bloggen spelforskning har publicerat några intressanta inlägg på temat. Folkhälsomyndigheten beskriver också samband och olikheter kring spelproblem om pengar och datorspel.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2023-05-25

Publicerad: 2023-05-25