Gå till innehåll
Du är här:

Att vara efterklok i förväg —dra lärdom av återfall

Vårt förra blogginlägg handlade om bakslag och återfall. Vi skrev då att många blir hjälpta av att se återfall eller ett bakslag som en situation att lära sig något av. Helt enkelt försöka vara efterklok i förväg.

När man börjar titta närmare på ett återfall kan man ofta se att det börjat långt tidigare än man trodde. Det är vanligt att man uppfattar att återfallet skedde plötsligt och utan förvarning, men när man börjar titta på det mer noggrant så kan man ofta se tidiga varningssignaler och små beslut som i slutändan ledde till spel.

Det här är ett fiktivt exempel på hur ett sådant förlopp kan se ut: Stefan är i en knepig ekonomisk sits på grund av spelandet. Brev från kreditbolag och Kronofogden ligger i högar och han har ännu inte orkat ta tag i det. Det leder ofta till oroliga nätter med lite sömn. Efter en sådan natt vaknar Stefan med ångest och hoppar över frukosten. När hans sambo börjar ställa frågor under morgonen har han svårt att hålla humöret uppe, och det leder till ett bråk. Han känner stor frustration och bestämmer sig för att promenera till mataffären. Han väljer att ta en genväg, vilket innebär att han passerar den tidigare välbesökta spelbutiken. Han går in med avsikt att köpa en eller två trisslotter. De visar sig vara nitlotter. Stefan vill vinna tillbaka matpengarna och sätter sig vid sin favorit Vegas-maskin.

Vad kan man göra om man trillat dit?

Om man trillar dit kan det vara till stor hjälp att försöka se vilka små beslut man faktiskt tog, och vad man hade kunnat göra annorlunda. För Stefans del finns det saker han hade kunnat göra för att förhindra scenariot i spelbutiken. Antagligen hade exempelvis risken för återfall minskat tydligt om han tagit sig tiden, satt sig ner (kanske med hjälp från någon) och sorterat kring alla breven för att få en överblick och kunna upprätta någon slags handlingsplan.

Men han fattade även små beslut som han kunnat agera annorlunda kring. Kanske det hade blivit annorlunda om han ätit frukost, gått sin vanliga väg för att undvika spelbutiken eller i sista hand stannat upp och resonerat kring beslutet att köpa trisslotter för matpengarna och sedan hanterat suget på ett mer ändamålsenligt sätt.

Vill du minska risk för återfall? Ett sätt att göra det på är att göra en riskanalys. Försök i så fall att påminna dig över senaste speltillfället. Fundera över vilka små steg och beslut du tog innan dess. Hur mådde du, vad gjorde du, vilka tankar cirkulerade? Skriv gärna ned dina tankar. Fundera därefter kring vad du hade kunnat göra för att bromsa in så tidigt som möjligt. Genom att dra lärdom av det som hänt kan du hitta nya sätt att hantera liknade situationer i framtiden.

Kontakta oss gärna direkt om du vill chatta eller prata om din situation!


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-10-13

Publicerad: 2022-10-13