Gå till innehåll
Du är här:

Ta kontroll över din ekonomi

Har du skulder eller en trasslig ekonomi på grund av ditt spelande? Spelproblem ger ofta ekonomiska konsekvenser. Ibland blir situationen akut och det kan vara svårt att prioritera bland räkningarna. Oavsett hur din situation ser ut finns det saker du kan göra och det finns hjälp att få.

När pengarna inte räcker

När pengarna går till att betala av på spelskulder eller då man spelat bort pengarna som egentligen skulle gå till mat och hyra är det lätt hänt att allt känns hopplöst. Många tänker att det enda sättet att ställa allt tillrätta vore att vinna tillbaka det man förlorat. Så är det faktiskt inte. Även den trassligaste och mest akuta situationen brukar gå att göra någonting åt. Ju förr du tar itu med problemet, desto bättre. Men det är aldrig för sent.

Det är vanligt att stressen över att pengarna inte räcker till leder till förhastade beslut. Genom att ta ett steg tillbaka och skaffa sig en överblick blir det enklare att fatta beslut som är hållbara på längre sikt. Ett första steg kan vara att göra en hushållsbudget. Konsumentverkets broschyr “Koll på pengarna” beskriver hur du kan göra en hushållsbudget. Där finns också information kring vad du kan göra om pengarna inte räcker till. Ett vanligt första steg bland personer som har problem med spel om pengar, är att sluta spela, eller att dra ned på spelandet.

Att skaffa sig en ekonomisk överblick och hitta lösningar kan vara svårt på egen hand. I synnerhet om man är väldigt orolig eller stressad över situationen. Att ta hjälp av någon man litar på kan vara klokt. Det är dock vanligt att även närstående blir oroade och stressade över situationen och då kan det vara bra att söka professionell hjälp.

Professionell hjälp med hushållsekonomi

Alla kommuner i Sverige erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning till sina invånare. Budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

En budget- och skuldrådgivare kan bland annat:

  • Hjälpa dig att kartlägga din ekonomiska situation.
  • Ge råd hur du kan prioritera bland räkningarna och göra en hushållsbudget.
  • Göra upp en hållbar plan för att bli skuldfri.
  • Hjälpa till med ansökan om skuldsanering.

Du kommer i kontakt med en budget- och skuldrådgivare genom att kontakta din hemkommun. Information om budget- och skuldrådgivning och skulder på Konsumentverkets sida Hallå Konsument.

Skuldsanering

Om du har skulder som är för stora för att kunna betala tillbaka inom rimlig tid kan skuldsanering vara aktuellt. Skuldsanering innebär att du betalar det du kan på dina skulder under en begränsad period, vanligtvis under fem år. Det är Kronofogden som utreder och beslutar om skuldsanering. Budget- och skuldrådgivaren i din kommun kan hjälpa till med ansökan och eventuella förberedelser.

Ibland kan det finnas andra sätt att bli skuldfri, till exempel genom att förhandla om villkoren med dem du är skyldig pengar. Budget- och skuldrådgivaren kan ge råd kring vilka alternativ som passar i just din situation och om skuldsanering kan vara aktuellt för just dig.


Tipsa och dela artikeln:


Senast uppdaterad: 2022-06-22

Publicerad: 2022-05-12